ma 04 mei
|YouTube kanaal Feest der Poezie
De liederen van Mordechai Gebirtig - Online concert
Met het naderen van 75 jaar Bevrijding vragen we ons af hoe we het leed van de Tweede Wereldoorlog duidelijk kunnen maken aan nieuwe generaties. Wat betrekt ons meer dan het persoonlijke verhaal?
Tijd en locatie
04 mei 2020, 21:00 – 22:00
YouTube kanaal Feest der Poezie
Over het evenement
Bekijk het online concert op 4 mei via het YouTube-kanaal van het Feest der Poëzie
David Omar Cohen, een aanstormend talent als classicus, germanist en vertaler, bestudeerde het Jiddisch en kwam in aanraking met het werk van de Pools-Joodse dichter Mordechai Gebirtig. Elte Rauch verkende haar Joodse en Indische verleden, en bracht deze verkenningen samen in een verhalenbundel. In deze voorstelling ontdekken we het verhaal van een Joodse dichter die vermoord is door de Nazi’s in het ghetto van Warschau, en het verhaal van een jonge vrouw van nu, die de oorlog door verschillende generaties van haar familie zag doorwerken, op zoek ging naar oorlog en vrede in zichzelf - en daarbij het werk van Mordechai Gebirtig tegenkwam.
Deze voorstelling slaat de brug tussen het leed van vroeger en dat van nu, met twee gloednieuwe publicaties en prachtige liederen. Een moderne vorm van herdenken in herkenbaarheid. David Omar Cohen presenteert zijn nieuwe vertaling van de liederen van Mordechai Gebirtig naar het Nederlands met voordracht van hemzelf in het Jiddisch en door Simon Mulder in het Nederlands, Elte Rauch presenteert haar verhalenbundel met een verhaal over Gebirtig en zangeres Shura Lipovsky, een bekendheid op het gebied van het Jiddische lied, verleende toestemming om haar opnamen te gebruiken.- tevens brengen we prachtige opnamen van Chana Milner, haar leermeester.
Wegens de huidige omstandigheden is onze voorstelling bij de Uilenburgersjoel samengebald tot deze registratie in de Mayer Manor. Deze locatie heeft een bewogen geschiedenis, die ook aan onze thema’s raakt: in de Tweede Wereldoorlog zaten hier dertien Joden ondergedoken, onder bescherming van de familie die het voormalig woon- en bedrijfspand bewoonden. Een kast met een luik erin gaf toegang tot de kruipruimte, het ‘Onderhuis’ als het ware. De Mayer Manor ademt geschiedenis, maar is ook het huis van TenClub, een jonge sociëteit en levenstheater. Zo verbindt dit pand ook heden en verleden.